گشتوگذاری در طبیعت ازمیر
طبیعت زیبای ازمیر از مهمترین عواملیست که باعث جذب گردشگران به این منطقه میشود و حتی بسیاری بهعلت وجود این طبیعت زیباست که مهاجرت به ازمیر و اقامت دائم در آن را انتخاب میکنند. موقعیت جغرافیایی ازمیر باعث شده این منطقه طبیعتی گسترده، شامل کوهها، سواحل، رودها و جنگلهای مختلف با پوشش گیاهی و جانوری متنوعی باشد - که بعضاً در نوع خود بینظیر اند. در این نوشتار نگاهی به طبیعت ازمیر خواهیم داشت.
آشنایی با طبیعت ازمیر
ازمیر با اقلیم مدیترانهای، تابستانهایی نسبتاً طولانی و گرم و زمستانهایی معتدل و تقریباً پربارش دارد. نزدیکی این منطقه به دریای اژه باعث بارندگی زیاد شده و همین در کنار خاک حاصلخیز طبیعتی بسیار زیبا را ایجاد کرده است. میانگین بارش در ازمیر در سال حدود 730 میلیمتر است و این بارشها بهندرت بهشکل برف هستند. حداکثر دمای هوای ازمیر در تابستانها بین 30 تا 36 درجه و حداکثر دمای هوا در زمستانها بین 10 تا 16 درجه سانتیگراد است. این موقعیت آبوهوایی باعث شکلگیری طبیعتی زیبا در سرتاسر منطقه شده که در ادامه با بعضی از آنها آشنا میشویم:
1- پاموککاله یا پاموکاله (Pamukkale)
پاموککاله یا پاموکاله طبیعتی بکر در نزدیکی ازمیر است که بیشتر بهعلت چشمههای آبگرم و منظرهی چشمنوازی که دارد مورد توجه گردشگران قرار میگیرد. پاموککاله بهمعنی قلعهی پنبه بوده و علت این نامگذاری شکل ظاهری آن است. آب جاری از بالای کوه حاوی مواد معدنی است و تهنشینشدن این مواد معدنی باعث ایجاد تراسهایی بهنام تراسهای سفید تراورتن شده است.
این تراسهای آهکی در میان طبیعت سبز اطراف خود همانند قلعهای ساختهشده از پنبه خودنمایی میکنند و علت نامگذاری آن به پاموککاله همین است. در ماههای گرم سال یخهای این تراسها ذوب میشوند و بازدیدکنندگان از آب حاوی املاح معدنی برای درمان انواع بیماریها، مانند سنگ کلیه، بیماریهای پوستی، بیماریهای دستگاه گوارش و روماتیسم استفاده میکنند. این منطقه دارای 17 چشمهی آبگرم است که دمای آنها بین 35 تا 100 درجهی سانتیگراد متغیر است.
برای خرید آپارتمان تجاری در ازمیر بر روی آن کلیک کنید.
البته درحالحاضر این منطقه تحت حفاظت بیشتری نسبت به سالهای قبل قرار دارد و از آنجا که منطقه در فهرست میراث جهانی سازمان ملل ثبت شده، تلاش میشود از تخریب آن بهعلت بازدید بسیار گردشگران جلوگیری شود.
پارک طبیعی پاموککاله در نزدیکی تراسهای سفید تراورتن ساخته شده و تفرجگاه بسیاری از گردشگران و ساکنان محلی است. غار کاکلیک با آبشارهای معدنی، استخر باستانی پاموککاله و آثار تاریخیای همچون قلعهی پاموککاله و تئاتر هیراپلیس هم در همین ناحیه واقع اند. خلاصه آنکه این مکان از بهترین مکانها برای گشتوگذار در طبیعت ازمیر است.
بیشتر بخوانید: جاذبههای گردشگری تاریخی ازمیر
2- جادهی زیتون (Olive Road)
زیتون جایگاه خاصی در فرهنگ مردم ساکن در حوزهی مدیترانه و ساحل دریای اژه، از جمله ازمیر دارد. همین جایگاه باعث شده تا انجمنی بهنام Zeytince به فکر ایجاد مسیری با حاشیهی درختان زیتون بیفتد که از مناطق Güzelbahçe، Çeşme، Seferihisar، Menderes و Selçuk میگذرد.
این مسیر طی 10 ماه با کوشش داوطلبانهی این انجمن ایجاد شده و در آن درختان زیتون متعددی شامل 68 درخت زیتون با قدمت بین 300 تا 2000 سال وجود دارند. در نزدیکی این منطقه مزارع کشاورزی و درختان میوه، بهویژه درختان نارنگی بسیاری وجود دارند.
ازمیر یکی از شهرهاییست که در مسیر گردشگری غذایی جهانی قرار دارند و این جاده و پوشش گیاهی اطراف آن نقش پررنگی در شناخت ازمیر بهعنوان یک شهر با شهرت غذایی ایفا میکنند.
3- تالاب آلاچاتی (Alaçatı Wetland)
تالاب آلاچاتی در شمال دریای اژه و جنوب سد کوتلو با پوشش گیاهی و جانوری متنوع یکی از زیباترین نواحی طبیعی ازمیر است. تالاب آلاچاتی قسمت مهمی از اکوسیستم منطقه را تشکیل میدهد و نقش مهمی در زندگی و بقای نسل پرندگان و آبزیانی دارد که در آن زندگی میکنند و از همین روی از سوی دولت و سازمانهای فعال در زمینهی محیطزیست حمایت بسیار میشود.
4- دریاچهی آیریس (İris Lake)
دریاچهی آیریس در مرز روستای کوچکی بهنام Küçükbahçe قرار دارد و از آنجا که زیستگاه حیوانات و گونههای گیاهی متنوعیست، بهعنوان یکی از نقاط طبیعی مهم ازمیر بهشمار میآید.
حیواناتی مانند حواصیل کوچک (Egretta garzetta)، حواصیل خاکستری (gray heron) و دمجنبانک زرد غربی (yellow wagtail) در نزدیکی این دریاچه زندگی میکنند. تاچندی پیش دریاچهی آیریس بهعلت استفادههای شخصی و غیرتخصصی در خطر نابودی بود، اما اکنون تمامی کاربردهایی که آن را تهدید میکردند متوقف شدهاند و دریاچه به وضعیت طبیعی خود بازگشته است.
بیشتر بخوانید: موزههای ازمیر | گشتی در تاریخ و فرهنگ و هنر ازمیر
5- ساحل پاموجاک (Pamucak Beach)
ساحل پاموجاک در خلیج کوشآداسی در شمالغربی منطقهی Selçuk در نزدیکی شهر باستانی افهسوس واقع شده است. در این ساحل که حدود 5 کیلومتر طول دارد پرندگان متنوعی زندگی میکنند و به علت اهمیت و شرایط مناسب زیستمحیطی، دولت ترکیه آن را بهعنوان منطقهی توسعهی حیات وحش اعلام کرده است. پلاژ تفریحی پاموجاک با پرچم آبی، یکی از تمیزترین سواحل ازمیر بخشی از این ساحل طبیعی را تشکیل میدهد.
6- دریاچهی گبکیرسه (Gebekirse Lake)
دریاچهی گبکیرسه در منطقهی Selçuk ازمیر واقع شده و همانند سایر دریاچههای این منطقه به تنوع پوشش گیاهی و جانوری شناخته شده است. پرندگانی مانند چنگر استوایی (Fulica atra)، پلیکان پاخاکستری (Pelecanus crispus)، باکلان بزرگ (Phalacrocorax carbo) و حواصیل کوچک (Egretta garzetta) که بعضاً در معرض انقراض نسل هستند، در این دریاچه زندگی میکنند. گذشته از این پستاندارانی مانند شغال زرد (Canis aureus)، گراز وحشی (Sus scrofa) و روباه سرخ (Vulpes vulpes) هم در نزدیکی این ساحل و مزارع اطراف آن دیده میشوند.
برای اخذ شهروندی ترکیه بر روی آن کلیک کنید.
دریاچهی گبکیرسه حدود 839 هکتار مساحت دارد و بهعنوان منطقهی توسعهی حیات وحش از سوی دولت ترکیه اعلام شده است.
7- دریاچهی چاتال (Çatal Lake)
دریاچهی چاتال در نزدیکی دریاچهی گبکیرسه قرار دارد، بهطوری که طبیعتگردها میتوانند بهراحتی با پای پیاده از یکی به سمت دیگری بروند. پوشش گیاهی و جانوری این دریاچه نیز شباهت بسیاری به دریاچهی گبکیرسه دارد. پرندگانی مانند حواصیل سفید بزرگ (Ardea alba)، چارخوری مرداب (Gallinula chloropus) و ماهیخورک معمولی (Alcedo atthis) در نزدیکی آن زندگی میکنند. این دریاچه همهساله اواسط بهمنماه میزبان پرندگان مهاجر است و همین به اهمیت زیستمحیطی دریاچه افزوده است.
8- جنگل مدیترانهای یلکی (Yelki Mediterranean Forest)
جنگل مدیترانهای یلکی با پوشش گیاهی مختص گیاهان مدیترانهای مانند بلوط کرمس (Quercus coccifera)، کاج ایتالیایی (Pinus brutia) و پستهی کوهی (Pistacia terebinthus) یکی از زیستبومهای طبیعی بکر ازمیر است. حیواناتی مانند روباه سرخ (Vulpes vulpes)، گراز (Sus scrofa)، خرگوش صحرایی اروپای (Lepus europaeus)، سینهسرخ اروپایی (Erithacus rubecula)، چرخریسک سرآبی (Cyanistes caeruleus) و سینهسرخ اروپایی (Erithacus rubecula) در این جنگل زندگی میکنند.
بیشتر بخوانید: معرفی بهترین شهربازیهای ازمیر
9- رودخانه گدیز (Gediz River)
رودخانهی گدیز دومین رودخانهی بزرگ منطقهی آناتولی است. این رودخانه که به خلیج اژه میپیوندد از کوه مورات سرچشمه میگیرد و حدود 400 کیلومتر طول دارد. بستر رودخانه و نواحی اطراف آن زیستگاه حیوانات و گیاهان متنوعی است. گیاهانی مانند درخت گز (Tamarix spp) و درخت سازو (Juncus spp) در نزدیکی این رودخانه قرار دارند.
عقاب خالدار بزرگ (Clanga clanga)، چکاوک گندمزار (Melanocorypha calandra)، عقاب ماهیگیر (Pandion haliaetus) و چکاوک آسمانی (Alauda arvensis) از جمله پرندگانی اند که در نزدیکی رودخانهی گدیز زندگی میکنند. روباه سرخ (Vulpes vulpes)، گراز (Sus scrofa)، شغال (Canis aureus) و شنگ (Lutra lutra) نیز از پستاندارانی هستند که در این منطقه یافت میشوند.
10- تراس تماشای تیره (Tire Observation Terrace)
تیره یکی از شهرهای جنوبی استان ازمیر است و تراس تیره در این شهر در مسیر Kaplan به Çukurköy واقع شده است. این منطقه بهعلت پوشش گیاهی بوتهای متراکم و درختان کاج ایتالیایی (Pinus brutia) خود شهرت دارد و البته در آن حیوانات مختلفی هم زندگی میکنند و از این نظر از نظر زیستمحیطی اهمیت ویژهای دارد.
حیواناتی مانند شغال (Canis aureus)، روباه سرخ (Vulpes vulpes) و گراز (Sus scrofa) بهصورت دائم در این منطقه زندگی میکنند و پرندگانی مانند چرخریسک سرآبی (Cyanistes caeruleus)، سنگچشم خاکستری (Lanius minor) و سارگپه جنگلی (Pernis apivorus) بهصورت فصلی، بهویژه در ماههای آوریل و سپتامبر در این منطقه دیده میشوند.
11- تنگهی کورودره (Kurudere Canyon)
این دره در منطقهی Kemalpaşa's Nazarköy قرار دارد و بهعلت پوشش گیاهی متنوع و بسیار زیبا اغلب مورد توجه طبیعتگردان قرار میگیرد. این دره در نزدیکی روستای Kurudere Kemalpaşa قرار دارد و بسیاری از افرادی که قصد طبیعتگردی در آن را دارند حرکت خود را از این مبدأ آغاز میکنند.
درختانی مانند کاج ایتالیایی (Pinus brutia) و پستهی مصطکی (Pistacia lentiscus) و حیواناتی مانند چرخریسک بزرگ (Parus major)، شغال (Canis aureus)، روباه سرخ (Vulpes vulpes) و گراز (Sus scrofa) نمونههای از پوشش گیاهی و جانوری ساکن در این دره هستند.
12- پارک طبیعی کاراگول یا قرهگول (Karagöl Natural Park)
پارک طبیعی کاراگول با حدود 19 هکتار مساحت یکی از تفرجگاههای طبیعی ازمیر است و حدود 26 کیلومتر با آن فاصله دارد. پارک کاراگول روی کوهی بهنام یامانلار قرار دارد و دریاچهی کوچکی بهنام کاراگول هم در آن وجود دارد. مناظر بسیار زیبا، آبوهوای مطبوع، وجود امکانات رفاهی و مسیرهای پیادهروی باعث شدهاند افراد بسیاری در تمامی ایام سال در این منطقه کمپ بزنند.
سارگپه (Buteo buteo)، باکلان بزرگ سیاه (Phalacrocorax carbo)، توکای سیاه (Turdus merula)، توکای باغی (Turdus philomelos) و لاکپشت گوشقرمز (Trachemys scripta) از جمله حیواناتی هستند که در این پارک زندگی میکنند. کاج ایتالیایی (Pinus brutia) و کاج سیاه (Pinus nigra) هم نمونههایی از پوشش گیاهی پارک کاراگول هستند.
بیشتر بخوانید: بهترین سواحل ازمیر
13- جنگل شاهبلوط آناتولی بازدوگ (Bozdağ Anatolian Chestnut Forest)
این جنگل در کوهستان بوز (Boz) که یکی از مهمترین زیستگاههای منطقه است قرار دارد. کوهستان بوزداغلار بزرگترین رشتهکوه منطقهی اژه است و در مجاورت رودخانههای گدیز و مندرس واقع است. عقاب مارخور پنجهکوتاه (Circaetus gallicus)، شوکا (Capreolus capreolus) و سمور سنگی (Martes foina) از جمله حیواناتی هستند که در این جنگل زندگی میکنند.
سخن پایانی
آنچه که آمد صرفاً بخشی از بخشهای مختلف طبیعت ازمیر بود. ازمیر منطقهایست که هم تاریخاش غنی است، هم طبیعتاش زیبا و آکنده از زیباییهاست و هم مناطق شهریاش مدرن اند و جذاب. هم سفر به ازمیر و هم مهاجرت به این منطقه از ترکیه بابمیل بسیاری از ایرانیهاست. درصورتیکه شما هم بهدنبال مهاجرت به ازمیر هستید، پیشنهاد میکنم برای دریافت مشاوره برای خرید خانه در ازمیر از مشاورهی مشاوران آژانس املاک بهبود هومز استفاده کنید. برای این منظور، با شمارهتلفنهای پایین صفحه تماس بگیرید.